01 Jun

Buddha élete

2500 évvel ezelőtt élt Indiában egy herceg, akit Gautama Sziddhárthanak hívtak. Egy öreg látnok megjósolta, hogy a gyermek vagy világuralkodó, vagy „buddha” lesz, amely azt jelenti: „Felébredt!”.

Buddha szavai életünk valamennyi vonatkozását érintik, mai problémáinkra is választ adnak.

Életrajzaiban általában különféle varázslatos és természetfeletti események szerepelnek. Buddha ezekben a történetekben egy teljesen transzcendentális és tökéletes lény, aki a világi élet terheitől mentes. Isteni és csodálatos történetek keverednek hétköznapi és történelmileg hitelesnek látszó eseményekkel Gautama életében. 

Buddha életének megértése hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy megértsük saját emberi problémáinkat is.

Egy Buddha szobor sokkal több, mint egy dekorációs tárgy. Képviseli azt a tudást és tanítást, amit Gautama Sziddhártha adott át. 

Engem személy szerint évek óta megnyugvással tölt el, ha egy szép Buddha szobor közelébe kerülök. Valami megmagyarázhatatlan megnyugvás lesz úrrá rajtam és kifejezetten élvezem ezeket a pillanatokat. 

Van már néhány Buddhám, de nem vettem meg rögtön az első utamba kerülő szobrot. Azt gondolom, hogy nem szabad elsietni és felhalmozni sem a sok szobrot. Várd ki az igazit! Amelyikre azt tudod mondani, hogy 'na, ez az!' Onnantól kezdve minden egyes pillanat, amikor ránézel, öröm és megnyugvás lesz. Átérzed a határtalan nyugalmat, amit áraszt.

Próbáltam többféle Buddha szobrot és képet összeválogatni a kínálatba, mert tudom, hogy mindenkinek más tetszik és sok szempontnak meg kell felelni. 

Buddhát általában meghatározott ruhában és testtartásban ábrázolják. Minden testhelyzetnek, főleg Buddha kezének és kézmozdulatának, meghatározott jelentése van, amelyet a buddhisták jól ismernek. Minden szobor más üzenetet közvetít a testtartással, a ruházattal és a mundrákkal (kézmozdulat).

Abhaya-mudrā: az egyszerűen feltartott kéz tenyérrel felénk mutat, az ujjak felfelé állnak. A megvilágosodás elérését jelképezi. Ugyanakkor a védelem kézmozdulata is, a mudrá neve azt jelenti: félelem nélküli.

Dharma-cakra-mudrā: „a törvény kereke”. A dharma-chakra mudrában mindkét kéz hüvelykujja és mutatóujja érintkezik és kör alakú, a körök megérintik egymást. A bal tenyér a test felé fordul, és a jobb tenyér el van távolítva a testtől. A kör a folytonosság szimbóluma. Ez a mudra tükrözi a test folyamatos energiaáramlását. A belső és külső világ egyesülése.

Dhyāna-mudrā: meditációs kéztartás. Olyan kézmozdulat, amely elősegíti a meditáció energiáját, a nagyobb energiával való egységet.

Añjali-mudrā: az összeérintett jobb és bal kéz az egyik legismertebb rituális kézpóz, melyet szerte a világban használnak, pl. jógagyakorlatok megkezdése előtt is. Ezzel a kéztartással fejezzük ki: "A bennem lakozó Isten köszönti a benned élő Istent!".

A fenti két szobornak kitűnő hely egy meditációs helység vagy egy olyan szoba, ahol szeretünk elmélyülni gondolatainkban és nyugalomra vágyunk. 

Vitarka-mudrā: az a kézmozdulat, amely a tanítás és az intellektuális beszélgetés vagy érvelés energiáját idézi. A tenyér a mellkas szintjén kifelé néz, a hüvelykujj megérinti a mutatóujj hegyét. A tanítás szavak nélkül áramlik, állandó az energia- és információáramlás. Ilyen kéztartású szobrot leginkább a dolgozószobában vagy az irodában célszerű elhelyezni. 

Ezek megismerésével és figyelembevételével kiválaszthatjuk a tökéletes Buddhánkat.